יום שישי, 23 בדצמבר 2011

ביקור בביג בן

DSCF2557
הביג בן
הביג בן הוא מגדל השעון המפורסם של לונדון. בנין הפרלמנט הישן נשרף באמצע המאה ה-19, והמחוקקים החליטו שהם רוצים שעון כחלק מהבניין החדש. בזמן ההוא שעון שמדייק לשניה לא היה דבר שבשגרה, וזה היה חלק מהתנאים שהשען שאמור היה לבנות את השעון אמור לעמוד בהם.
עד היום פעמיים ביום נשמע צלצול הפעמונים בתחנת ה-BBC. המספר צומצם לאחר שבעבר אחד מהעובדים במקום קילל בשידור חי (לא בכוונה) ליד המיקרופון והדבר נשמע ע״י מאזיני התחנה, שזעמו על כך.
הביקור במגדל מוגבל לתושבי הממלכה. כלומר כל מי שמתגורר בממלכה, ובעל כתובת קבועה יכול לבקש מחבר הפרלמנט (מקביל לח״כ) של מחוזו לבקר במקום.
חשוב לציין שהטיפוס דורש מאמץ למרות שתי הפסקות עדין צריך לטפס מדרגות בגובה של בניין בן כ-30 קומות.
ממרומי המגדל היכן ששוכנים הפעמונים, שהגדול מהם נקרה הביג בן. נשקף נוף מרהיב, ולפני העליה המדריך מספק אטמי אוזניים מכיוון ששונים בזמן שהפעמונים מצלצלים. בירידה עוצרים בחדר שממוקם השעון.
ישנם תאוריות שונות לגבי שם המקום, ואחת מהן שחביבה עלי, היא שהפעמון נקרה על שם חבר פרלמנט בשם בן (בנג'מין הול), שהיה גדול מימדים.
לצערי הצילום אסור, ולכן אין לי תמונות מהביקור, אבל כל מבקר מקבל תעודה חתומה שביקר בביג בן.

יום שישי, 16 בדצמבר 2011

סייל

חנות האופנה French Connection
בעבר הלא אחור הסייל בלונדון התחיל יום אחרי חג המולד, שנקרה גם בוקסינג דיי - Boxing day. בשנתיים האחרונות כנראה בשל המיתון החנויות מתחרות על ליבו של הצרכן, וכבר כשבועיים לפני החג יוצאות עם מחירי מבצע של 60% הנחה ואף יותר.
איפה הסיילים הכי משתלמים? תלוי מה מחפשים. בתי הכלבו הגדולים שומרים על המסורת, ויצאו בהנחות רק בבוקסינג דיי. רחוב אוקספורד, ואזור קובנט גרדן הם מקומות מצויינים לתייר הממוצע לחפש מבצעים. חובבי המותגים ימצאו את מרכולתם בבתי הכלבו הגדולים, ובבונד סטריט, שניצב לאוקספורד סטריט, ובאזור של צ'לסי ונייטסברידג'. תחנות רכבת תחתית Knightsbridge ו-Sloane Square.

משמעות הבוקסינג דיי לא ברורה לחלוטין, וכנראה החלה באנגליה בעקבות ציווי דתי, שהאדונים נתנו לעובדים שלהם מתנות בימים שאחרי חג המולד, ומתנות אלו חולקו בקופסאות.

יום שני, 12 בדצמבר 2011

הי סטריט

החלקה על הקרח בסומרסט האוס
לונדון כמו רומא לא נבנתה ביום אחד, והיא בעצם אוסף של כפרים שחוברו להם יחדיו. במרכזו של כל כפר היה וקיים עד היום הרחוב הראשי או בכינויו בג׳רגון המקומי ההי סטריט.

למבקר בלונדון רחובות מהווים חלופה למרכזי הקניות כמו אוקספורד סטריט העמוסים לעייפה בקונים.
מרליבון הי סטריט Marylebone High Street - נמצא מרחק הליכה מאוקספורד סטריט. מלבד החנויות הפזורות בו מתקיים גם שוק בימי שבת וראשון.
כדאי לבדוק את האתר www.marylebonevillage.com לגבי אטרקציות באזור.
עוד רחוב מעניין עם מסעדות טובות הוא  Marylebone Lane, שמתחבר למרליבון הי סטריט.


הצג מפה גדולה

יום שלישי, 13 בספטמבר 2011

הקניון הגדול ביותר באירופה נפתח בלונדון

IMG_2557.JPG
קניון ווסטפילד
סניף נוסף ברשת קניוני Westfield נפתח. הראשון נפתח לפני כשנתיים במערב לונדון באזור בשם Shepherd's Bush. והקניון החדש נפתח היום צמוד לכפר האולימפי במזרח לונדון באזור בשם Stratford.
לפי הפרסומים הקניון החדש הוא הקניון העירוני הגדול ביותר באירופה.

יום שני, 12 בספטמבר 2011

אנשים מפורסמים

רוצים לדעת על ההיסטוריה? סיור באחד מבתי הקברות המפורסמים של לונדון פותח את האשנב להיסטוריה של לונדון. בית הקברות המתוייר ביותר, בשל האנשים הקבורים בו, וגם בגלל הארכיטקטורה הוא בית הקברות בהיי גייט בצפון לונדון. בבית קברות זה קבור קארל מרקס ואחרים. בית הקברות מחולק לחלק המזרחי, והמערבי. חלקו המערבי ניתן לביקור רק עם סיור. פרטים לגבי הסיורים באתר של ידידי בית הקברות, שעוזרים בשימור המקום.

IMG_2473.JPG
קבר בבית הקברות קנסל גרין




מה הסיפור מאחורי בתי הקברות? עד תחילת המאה ה-19 אנשים נקברו בחצר הכנסיה, אבל אז לונדון גדלה ונהפכה לעיר בעלת האוכלוסיה הגדולה בעולם, ונוצר הצורך בשטחי קבורה. אנשי עסקים הקימו את בתי הקברות. למשל בבית הקברות בקנסל גרין בו ביקרתי היום, שנפתח ב-1833 ע"י עו"ד, שקנה את המקום. בית הקברות בקנסל גרין הוא בית הקברות מעל מספר האנדרטות הגבוה ביותר המוכרזות לשימור, וביניהן שתי אנדרטות של בני מלוכה, שבגלל שהתחנתנו עם בני תמותה רגילים, ורצו להקבר ליד בני זוגם. לא יכלו להקבר בבית קברות מלכותי, ולכן בחרו בבית הקברות הזה. יש במקום סיורים מודרכים תמורת תשלום, למרות שאפשר לבקר גם באופן עצמאי. עוד קברים מעניינים פה הם של בעל קרקס מקומי לשעבר, שבחר להקבר במקום. גופתו של פרדי מרקורי נשרפה במשרפה הצמודה לבית הקברות, אבל הוא לא קבור פה.

בית הקברות ברומפטון ליד הצמוד לתחנת ווסט ברומפטון. הוא הנגיש ביותר בתחבורה ציבורית, והקרוב ביותר למרכז לונדון. הוא גם הוכרז כפארק מלכותי. לחובבי קבוצת הכדורגל של צ'לסי. בית הקברות והאצטדיון של הקבוצה שוכנים זה לצד זה.
יש עוד מספר בתי קברות מעניינים בלונדון, אבל רשימה זו תמצה את המבקר המזדמן.

יום שבת, 20 באוגוסט 2011

תחבורה בלונדון

הגענו ללונדון, ועכשיו צריך להתנייד בעיר. יש מספר אופציות העומדות לרשותכם.
הרכבת התחתית בלונדון
מוניות
יש שני סוגים. מוניות שחורות אותן אפשר לעצור ברחוב, כאשר מרימים יד כדי לסמן לנהג לעצור. או מיני קאב, שאותן מזמינים מראש דרך הטלפון. מומלץ בחום לא לקחת מיני קאב ללא הזמנה טלפונית, גם אם זה מפתה בשל המחיר הזול. מחיר נסיעה במונית שחורה כמעט כפול.
רשימה של תחנות מוניות, מהאתר הרשמי של רשות התחבורה של לונדון.

אוטובוסים
והכוונה לעירוניים, ולא לבין עירוניים שנקראים Coach. האוטובוסים בלונדון הם בצבע אדום. רובם בעלי שתי קומות. אפשר לקנות כרטיס יומי או שבועי לאוטובוס. לנסיעה בודדת אפשר לשלם במזומן או בעזרת כרטיס האויסטר (כרטיס חכם).
לאוטובוסים אין אזורים כמו לרכבות, ואם קניתם כרטיס מנוי כלשו לרכבות תוכלו לסע בחינם בכל רחבי לונדון באוטובוס. אפשר לקנות כרטיס מנוי רק לאוטובוסים שמחירו זול יותר מכרטיס מנוי לרכבת.

רכבות
בלונדון יש מספר סוגי רכבות. רכבת תחתית (Tube סלנג, Underground בשלטים). רכבת הרציפים (DLR), רכבת רגילה, ורכבת קלה (שכנראה שלעולם לא תשמשו כי היא מחוץ לאזורים התיירותים). לרכבות יש אזורים, שהאזור המרכזי הוא אזור 1, וככל שמתרחקים מהמרכז המספר גדל.


ספינות
יש את האוטובוסים הימיים, שמשמשות כתחליף לאוטובוסים ורכבות. וספינות תיירותיות. עוד פרטים באתר התחבורה של לונדון.


אופניים
ניתן לשכור במחיר של פאונד ליום או 5 פאונד לשבוע אופניים במרכז לונדון. ולהשתמש בהם כל פעם עד חצי שעה. מעבר לחצי שעה משלמים על השימוש. הפרויקט נקרה על שם ברקליס הבנק שעוזר במימון הפרויקט, אבל כל לונדוני שתשאלו מכיר את זה בשם בוריס בייק, על שם ראש העיר שיזם את הפרויקט. עוד פרטים באתר התחבורה של לונדון.


זוג רגליים (הליכה)
הרבה פעמים הדרך המהירה מ-א' ל-ב' היא ברגל במיוחד מרחקים קצרים. לעתים ההגעה לרציף המתאים יכולה לערוך מעל 5 דקות של הליכה במחילות מתחת לאדמה. אפשר למצא פרטים על מסלולי הליכה בלונדון באתר התחבורה של לונדון.


כרטיס אויסטר (כרטיס חכם)
הכרטיס הוא חלופה לכרטיס הנייר הישן, למרות שעדיין בכמה מקרים ניתן להשיג כרטיס נייר. צבע הכרטיס הוא כחול, ונטען לטעון עליו כסף שיורד כל פעם שמשתמשים בכרטיס או שאפשר לטעון אותו במנוי (שבועי, חודשי או שנתי). לנסיעות בודדות תמיד יהיה יותר זול להשתמש בכרטיס האויסטר, מאשר האלטרנטיבה של כרטיס מנייר. אם משלמים על נסיעות בודדות, לא תחויבו מעבר למחיר כרטיס יומי מקביל מנייר.
עוד יתרון אם קונים מנוי, ויוצאים מעבר לאזור של המנוי. אפשר לטעון את הכרטיס החכם בכסף, ואז התוספת לנסיעה ליעד/מהיעד תרד מהאויסטר. במקום לעמוד בתור לקופה, כדי לקנות את כרטיס עבור המשך הנסיעה ליעד מרוחק, וגם יותר זול.
אפשר להזמין את כרטיס האויסטר מראש בדואר תמורת די משלוח, ולוקח כשבועיים לקבל את הכרטיס או שאפשר לקנות את הכרטיס כשמגיעים ללונדון. עבור שני הכרטיסים משלמים כסף עבור הכרטיס עצמו, כשקונים בקופה אפשר לקבל את הכסף חזרה כשעוזבים את לונדון.
אם אתם משתמשים בכרטיס לתשלום על נסיעות בודדות (Pay as you go). חובה ברכבות, להעביר את הכרטיס בכניסה וביציאה מהתחנה. אחרת תחויבו מחיר כפול.

כרטיס נייר
אפשר לקנות בתחנת הרכבת התחתית או בתחנת רכבת. ההבדל שבתחנת רכבת הכרטיס מקנה הנחות לאטרקציות בלונדון. עוד פרטים באתר ההנחות של רשות הרכבות הבריטית.

ילדים
תלוי בגילם של הילדים, בהרבה מהמקרים הילדים נוסעים בחינם. עוד פרטים באתר הרשמי של רשות התחבורה של לונדון.

יום שבת, 19 במרץ 2011

המתוקים של לונדון

גלידה
גלידה ב-Gelupo
לונדון שופעת בבתי מזון ביניהן גם מקומות למכורים לסוכר.
ממה להמנע? בד"כ הדוכנים ברחובות המרכזים, כמו רחוב אוקספורד (סטריט) ובאזור כיכר פיקדילי, ורשת Patisserie Valerie, טוב הם לא כאלה גרועים יחסית לדוכנים שהזכרתי. עוד רשת שמתפשטת לאחרונה היא Apostrophe שיש להם מאפים נחמדים, סנדביצ'ים ומיצים טבעים.

הרשתות הצרפתיות Paul ו-Maison Blanc חביבות עלי, בשתיהן תמצאו עוגות ומאפים צרפתים ובפול אפשר למצא גם סנדביצ'ים ומרקים.
Bea's of Bloomsbury - שני סניפים זה שליד תחנת התחתית הולבורן. חדר אפיה נמצא בתוך הבית קפה, ועוד סניף ליד הקניון החדש ליד תחנת סנט פאול. יש להם את Cupcakes ועוגות מעולים. בצהריים אפשר לקנות גם ארוחת צהריים.

חנות שוקולד מופלאה נמצאת בשכונת נייטסברידג'. שם החנות הוא Rococo. יש להם מספר סניפים. כדאי להגיע לזה שברחוב Motcomb, מולו דרך אגב נמצא סניף של Ottolenghi עוד מקום למצא מתוקים, וסתם לארוחה קלה.

הגלידה האהובה עלי בלונדון נמצאת בסוהו, לא רחוק מכיכר פיקדילי ברחוב בשם Archer, ושם החנות הוא Gelupo. חוץ מגלידה זוהי גם חנות של אוכל איטלקי, וממול החנות יש לאותם בעלים מסעדה איטלקית.

בכל בתי הכלבו הגדולים יש במחלקת האוכל מבחר גדול של שוקולדים מובחרים. מחלקת השוקולדים הכי טובה לדעתי כרגע היא בבית הכלבו סלפרידג'ס שברחוב אוקספורד, ומלבד שוקולד יש גם מקרונים.

זו רשימה מצומצמת של מתוקים בלונדון, אפשר לקבל עדכונים בעיקר בנושאי שוקולד, ולמצא סיורי שוקולד באתר blog.chocolatewalks.com

יום רביעי, 9 במרץ 2011

מופעים מוזלים

Queue for day tickets
התור בבית האופרה בקובנט גרדן
אין תייר שמגיע ללונדון, ולא שמע על דוכן הכרטיסים בחצי מחיר להצגות ומחזות זמר בלייסטר סקוור. אז זהו שללונדון יש להציע יותר ממחזות זמר. רשימה מלאה של כרטיסים מוזלים למופעים בעיר אפשר למצא באתר של טיים אוט http://bit.ly/londonreducedshows

יום שישי, 25 בפברואר 2011

אוכל גורמה

השף הסטן בלומנטל הוא אחד השפים הידועים באי הבריטי, והוא הופיע במספר תוכניות אוכל. הוא יוצר את האוכל בכל מיני תהליכים שונים משונים, וזו חוויה, למרות שאני מדבר רק מצפיה בתוכניות הטלויזיה שלו כרגע.
עד עכשיו אם רציתם לטעום ממטבחו הייתם נאלצים לסע לעיירה קטנה מערבית ללונדון, אבל לא עוד. לפני כשבועיים נפתחה מסעדה חדשה בראשותו במלון מנדרין, שבנייטסברידג' ליד חנות הכלבו הרודס. שמה של המסעדה הוא Dinner.
המחירים הם לא זולים, אבל ארוחת הצהריים בימי שני עד שישי הוא 28 פאונד. דרך אגב במקומות כאלה לא נהוג להגיע למלון ללא הזמנה מראש של שולחן.

יום שבת, 19 בפברואר 2011

נהיגה באנגליה

לונדון מושבתת תחת השלג הכבד
רבים הם חובבי הרכב, אבל כזה מגיע לאנגליה רבים נרתעים מהנסיון לנהוג בצד ההפוך. נדיר לראות את לונדון מושלגת כפי שמופיע בתמונה, ובאמת באותם פעמים שמושלג לא הייתי ממליץ לנסות ולנהוג גם לא למנוסים שבנינו.

האנגלים הם בין הנהגים המנומסים ביותר בעולם. לא כל כך בלונדון, אבל ברגע שתצאו מכביש הטבעת שמקיף את לונדון ה-M25. תגלו כמה החיים שלווים ורגועים, והנהגים לא מנסים לחתוך או לעקוף, ובד"כ יתעקשו לתת לכם את הזכות קדימה, אפילו אם להם יש את העדיפות עליכם.

לונדון עצמה לא קלה לניווט, ולכן מומלץ לשכור יחד עם הרכב מערכת ניווט או להביא איתכם מהארץ. בפעמים הראשונות שנהגתי בצד שמאל נקתעתי במדרכה מספר פעמים וזה טבעי, כי בד"כ אנו שואפים לנהוג במרכז, ושהכל הפוך עדיין בתת מודע שלנו אנו שואפים להצמד לכיוון הלא נכון במקרה זה. במקום כמו לונדון שיש כל כך הרבה תנועה, קצת קשה להתבלבל ובטעות להכנס בצומת לימין וללא לשמאל, אבל עדיין מומלץ בהתחלה פשוט לסע אחרי מכוניות אחרות, ולעשות מה שהם עושים.

מרחק קצר מלונדון יש עשרות כפרים ציורים, שאפשר ביום לבקר בהם, כולל ביקור בפאב מקומי לארוחת צהריים או ערב. בפוסט הבא אני אביא מספר כפרים ציורים שאפשר לבקר ביום טיול מלונדון.